Nederlandse hightech matrijzenspecialist IGS GeboJagema van Nordian Capital naar ondernemersinvesteerder Smile Invest

maandag 29 mrt. 2021

Eindhoven, 29 maart 2021 – IGS GeboJagema, Europees marktleider in hoogwaardige spuitgietmatrijzen voor optische en medische eindmarkten, treedt toe tot het portfolio van ondernemersinvesteerder Smile Invest. Hiertoe hebben alle betrokken partijen een koopovereenkomst getekend. Samen met huidige investeerder Nordian Capital ontwikkelde IGS GeboJagema het klantenbestand in zowel de optische markt als in de medische markt, met investeringen in R&D en productiefaciliteiten. Deze overname markeert een volgende fase voor het hightech bedrijf uit Eindhoven, waarin het de Amerikaanse markt verder verwacht te ontwikkelen.

  • Eindhovense IGS GeboJagema internationaal toonaangevend in hightech spuitgietmatrijzen voor optische en medische kunststof toepassingen
  • Sinds instappen van Nordian Capital in 2016 verdubbeld in omvang door vergroting klantportfolio en investering in hightech medische productiefaciliteit
  • Overname door Smile Invest en Rabo Corporate Investments gericht op marktverbreding en internationale uitbreiding, met name in Verenigde Staten
  • Rabo Corporate Investments co-investeert met minderheidsbelang

IGS GeboJagema (IGS) ontwikkelt, produceert en valideert hoogwaardige, meervoudige spuitgietmatrijzen voor het produceren van zeer precieze toepassingen zoals contactlenzen, astma-inhalatoren, insulinepennen of apparatuur voor bloeddiagnostiek. In 2016 nam Nordian Capital het bedrijf over met het doel de medische pilaar onder de onderneming door te ontwikkelen op commercieel en financieel vlak. Inmiddels heeft IGS een leidende positie in deze specialistische en innovatie gedreven markt weten te ontwikkelen. De eerste stappen naar de Amerikaanse markt zijn gezet. Hiermee start een nieuwe fase voor de onderneming.

Uitbreiding naar Amerikaanse markt
Peter Mertens, CEO IGS GeboJagema: “Deze overstap komt op het goede moment. We zijn juist bezig met onze uitbreiding naar de Verenigde Staten, waar veel mogelijkheden zijn voor onze medische toepassingen. Met medische toepassingen kunnen en willen klanten geen enkel risico nemen. De zorg voor precisie, kwaliteit en voortdurende validatie nemen wij volledig uit handen. Het ondernemersnetwerk van Smile Invest opent voor ons nieuwe mogelijkheden. Zeker met de kennis, ervaring en het netwerk waar zij over beschikt. Nordian Capital heeft ons, als sparring partner en met haar inzicht en sturing op financieel en commercieel management, enorm geholpen en gestimuleerd. We zijn er steeds goed in geslaagd de investeringspartij te vinden die past bij de fase waarin ons bedrijf zich bevindt.”

Perry Bos, managing partner bij Nordian: “Peter en zijn team zijn een volgende hightech parel die vanuit Eindhoven internationaal furore maakt. Er zijn maar weinig bedrijven die kunnen wat IGS kan. We hebben het bedrijf zien transformeren naar een toonaangevende speler in de hoogwaardige markt van medische hulpmiddelen en apparaten. De productiefaciliteit samen met het team van onder andere ontwikkelaars, engineers en operators behoren tot de absolute top in de markt. Bij de volgende groeifase past een nieuwe partij die IGS weer verder zal kunnen helpen.”

Ivo Vincente en Ad Notenboom, partners bij Smile Invest: “IGS is een geweldig bedrijf met een unieke positie in de markt. Ons netwerk van ondernemers en de kennis en ervaring die wij meebrengen, passen precies bij waar IGS mee geholpen is. Dat geldt voor het uitbreiden naar klanten in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, maar ook voor verdere uitbreiding van de toepassingen van de spuitmatrijzen, denk aan medische verpakkingen. En op haar beurt passen het innovatieve, medische profiel maar ook de groeiambitie van IGS weer uitstekend binnen onze portfolio. Met Rabo Corporate Investments hebben we daarbij een betrouwbare partner met fysieke aanwezigheid in de Verenigde Staten.”

Peter Mertens blijft aan als CEO en herinvesteert in het bedrijf. Samen met de nieuwe eigenaren Smile Invest en Rabo Corporate Investments verwacht Mertens eind 2022 een opvolger te hebben gevonden en zal Mertens zitting nemen in de Strategy Board van het bedrijf.

De verkoop van de onderneming heeft onder leiding gestaan van Lincoln International, een internationale Corporate Finance adviseur met kantoor in Amsterdam.

Over IGS GeboJagema
IGS GeboJagema (igsgebojagema.nl) is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en valideren van hoogwaardige meervoudige spuitgietmatrijzen voor kunststofproducten en heeft een focus op het premium segment van de markt. De matrijzen worden geproduceerd voor spuitgieters en leidende OEMs die deze gebruiken voor het fabriceren van producten voor de medische en optische markten. Voorbeelden van eindproducten die de matrijzen produceren, zijn contactlenzen, insulinepennen en inhalers. Het bedrijf met 120 gespecialiseerde medewerkers is gevestigd in Eindhoven, waar het state-of-the-art productiefaciliteiten heeft.

Over Nordian Capital
Nordian Capital (nordian.nl) is een onafhankelijke Nederlandse private equity investeerder, gericht op het vergroten en versnellen van de groei van ondernemingen. Opgericht in 2014, heeft Nordian inmiddels aan meer dan 30 bedrijven bijgedragen als kritisch en betrokken investeringspartner.Nordian Capital biedt proactief ondersteuning op het gebied van strategie, financiering of fusies & overnames. Daarbij gaat Nordian niet op de stoel van het management zitten, zodat de ondernemers kunnen blijven doen waar ze het beste in zijn: ondernemen.

Over Smile Invest
Smile Invest (Smart Money for Innovation Leaders smile-invest.com), opgericht in 2017, is een Europese evergreen investeringsmaatschappij met een beheerd vermogen van € 350 miljoen, gefinancierd door 40 ondernemersfamilies en met een lange termijn focus op innovatieve groeibedrijven. Smile Invest richt zich op bedrijven die actief zijn in technologie, gezondheidszorg en digitale diensten. Vanuit de vestigingen in Den Haag en Leuven ondersteunt het team ambitieuze ondernemers en managementteams bij het realiseren van hun groeiplannen. IGS is de vijfde recente toevoeging aan Smile’s portfolio in zes maanden tijd.

Over Rabo Corporate Investments
Rabo Corporate Investments (rabocorporateinvestments.com) is de investeringstak van Rabobank en heeft wereldwijd meer dan € 1,4 miljard geïnvesteerd, binnen de speersectoren Food & Agri, Sustainability en Healthcare in Nederland en binnen Food & Agri wereldwijd. Deze investeringen variëren van groeikapitaal voor innovatieve start-ups and scale-ups tot (co-)investeringen in gevestigde bedrijven en fondsen.

vorige
volgende