June 8, 2016

Nordian Capital verkoopt zijn belang in Coppens International aan Alltech

Nordian is verheugd te kunnen mededelen dat Alltech 100% van de aandelen in Coppens Internationaal heeft overgenomen. Coppens International is één van de meest innovatieve, kwalitatief hoogwaardige visvoer bedrijven die verschillende visvoeders voor de aquatische industrie en hobby segment produceert, met een sterke productie-infrastructuur, midden in Europa.

Sinds de oprichting in 1993 is Coppens International een gerespecteerd markleider in visvoeders met een focus op maximale voeding efficiëntie. In zijn 24 jaar heeft Coppens International een sterke reputatie opgebouwd als innovatief, kwalitatief hoogwaardig visvoer producent.

Tot en met 2011 maakte Coppens International deel uit van Coppens Diervoeding, een Nederlandse leverancier van voerproducten, waarna het werd overgenomen door Nordian Capital Partners en het management. Gelijktijdig verwierf Nordian en het management een voormalige huisdierenvoeding productiefaciliteit in Nettetal (GER), dat naderhand is omgebouwd tot een visvoeder fabriek. Sindsdien heeft Coppens International zijn verkoopvolume verdubbeld en is het omgevormd tot een volledig zelfstandig opererend bedrijf.

Het bedrijf is onder andere gespecialiseerd in gematigde en tropische zee- en zoetwater diëten voor allerlei soorten jonge en volwassen vissoorten. Het bedrijf produceert ook topkwaliteit siersteen en aas voeders. Actief in meer dan 60 landen wereldwijd, heeft het gespecialiseerde team van Coppens International kwalitatief hoogwaardige, innovatieve aquatische diervoeding ontwikkeld voor alle vissoorten in elk levensstadia.

Coppens International is verdeeld over drie locaties. Het hoofdkantoor is gesitueerd in Helmond, Nederland, en is gefocusseerd op klant- en verkoopondersteuning. De tweede locatie in Nettetal, Duitsland, richt zich op de productie, planning en logistiek van kwaliteit visvoeders naar meer dan 60 landen wereldwijd. De derde locatie in Valkenswaard, Nederland, richt zich op onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf heeft 125 werknemers en bijna EUR 60 miljoen omzet.

“De afgelopen vier jaar tonen de indrukwekkende overgang van het bedrijf: van een commerciële business unit van een grotere corporatie is het omgevormd tot een onafhankelijke speler met eigen productie- en onderzoeksfaciliteiten en verdubbelde het verkoopvolume” zegt Joost Sars, partner bij Nordian Capital “zelden zien we bedrijven zo snel door zo een gecompliceerde transitie gaan als Coppens International afgelopen jaren heeft gedaan. Het Management en Nordian hebben een robuust platform gebouwd dat komende jaren verder kan groeien. Coppens International heeft een goede aandeelhouder gevonden in Alltech, die meer dat capabel is om de groeiplannen voor de komende jaren verder te versnellen.”

“Met een gemiddelde groei van 10 procent per jaar, is dit een opwindende tijd om in de aquacultuur sector te zitten” zegt Anno Galema, algemeen directeur van Coppens International. “Door het samenvoegen van Coppens International met Alltech, profiteren we van deze groei en brengen we de beste aquatische voeding oplossingen naar aquatische producenten over de wereld. “ik ben blij dat Coppens International nu aangesloten is bij een bedrijf in de voorhoede van de wetenschap, dierlijke gezondheid en voeding” gaat Galema verder. “Onze toekomst met Alltech versterkt onze capaciteit om aquatische voederoplossingen te leveren zoals nooit tevoren.”

“Coppens International heeft vele kwaliteiten die we bewonderen in visvoeding bedrijven: een robuust, kwalitatief goed productie systeem, dynamische routes naar de markt en een pioniersgeest in Research en Development, welke gecombineerd, verscheidenen synergie voordelen opleveren voor Alltech” zegt Dr. Pearse Lyons, oprichter en voorzitter van Alltech. “met de combinatie van Alltech’s wetenschappelijke positie en Coppens International’ sterke distributienetwerk, hebben we een winnende formule om aquatische voeding naar hogere voeder efficiëntie te tillen”

Over Nordian Capital Partners:

Nordian Capital is een onafhankelijke Nederlandse private equity investeerder die zich onderscheidt door gericht te helpen bij het vergroten én versnellen van groei van de ondernemingen waarin zij investeert. Nordian gelooft in structurele waardegroei door het verbeteren en vergroten van winstgevendheid. Nordian Capital helpt daarbij, als kritische en betrokken partner. Nordian investeert samen met management teams op basis van een heldere investment case: een gezamenlijk plan van management en aandeelhouders dat als leidraad dient om de onderneming te doen groeien.

Het bedrijf focust op meerderheidsbelangen in de Nederlandse mid-market en managet twee fondsen met een kapitaal commitment van meer dan EUR 500m. In de portfolio van de twee fondsen zitten 13 bedrijven. Voor meer informatie, bezoek www.nordian.nl.

Over Coppens International:

Sinds de oprichting in 1993 is Coppens International een gerespecteerd markleider in visvoeders met een focus op maximale voeding efficiëntie. In zijn 24 jaar heeft Coppens International een sterke reputatie opgebouwd als innovatief, kwalitatief hoogwaardig visvoer producent. Het bedrijf is onder andere gespecialiseerd in gematigde en tropische zee- en zoetwater diëten voor allerlei soorten jonge en volwassen vissoorten. Het bedrijf produceert ook topkwaliteit siersteen en aas voeders. Actief in meer dan 60 landen wereldwijd, heeft het gespecialiseerde team van Coppens International kwalitatief hoogwaardige, innovatieve aquatische diervoeder ontwikkeld voor alle vissoorten in elk levensstadia.

Het Coppens Research Centre (CRC) biedt een praktisch platform voor productontwikkeling en innovatieve oplossingen. Voor meer informatie, bezoek www.coppens.com.

Over Alltech:

Opgericht in 1980 door de Ierse ondernemer en wetenschapper Dr. Pearse Lyons, verbetert Alltech de gezondheid en prestaties van mensen, dieren en planten door middel van voeding en wetenschappelijke innovatie, in het bijzonder op basis van gist technologie, nutrigenomics en algen. Met bijna 100 fabrieken wereldwijd is Alltech een toonaangevende producent en verwerker van gist, organische mineralen en sporenelementen. De algenproductie faciliteit in Kentucky is een van de slechts twee van haar soort wereldwijd.

Het bedrijf leidende ACE principe streeft naar oplossingen die veilig zijn voor het dier, consument en milieu en het wordt actief ondersteund door bijna 5.000 teamleden over de hele wereld.

Alltech is de enige niet-beursgenoteerde onderneming in de top vijf van dierenwelzijn bedrijven in de wereld. Door dit concurrentievoordeel kan Alltech snel inspelen op nieuwe behoeften van de klant en gericht op geavanceerde innovatie en lange termijn doelstellingen focussen. Het hoofdkantoor is gevestigd net buiten Lexington, Kentucky, Verenigde Staten. Alltech heeft een sterke aanwezigheid in alle regio’s van de wereld. Voor meer informatie, bezoek www.alltech.com/news.