July 29, 2021

Lesjöfors neemt Alcomex over - toonaangevende, snelgroeiende Europese fabrikant van deurveren en industriële veren

Lesjöfors Group, de in Zweden gevestigde internationale leverancier van het complete assortiment veren en veringen, neemt vandaag een meerderheidsbelang in de Nederlandse Alcomex Groep.

Nederlandse producent en leverancier Alcomex heeft een leidende positie in deurveren in Europa en een sterke regionale positie in industriële veren, met productiefaciliteiten in Nederland, Tsjechië, Polen en India. Alcomex richt zich op de productie van kleine tot middelgrote batches met een hoge technische expertise en een sterke nadruk op oplossingen op maat. Alcomex heeft ongeveer 350 medewerkers.

Met deze transactie wordt Lesjöfors meerderheidsaandeelhouder. Alcomex wordt een afzonderlijke divisie binnen Lesjöfors. Alcomex blijft haar groeiplannen voortzetten met synergievoordelen binnen de Lesjöfors Group – en met voortaan een nog breder en beter productaanbod voor haar klanten overal in Europa.

Ola Tengroth, CEO van Lesjöfors: “Deze transactie is een belangrijke mijlpaal voor Lesjöfors en meteen ook de grootste overname in zijn geschiedenis. Met deze overname onderstreept Lesjöfors zijn potentieel en ambitie om internationaal schaal te vergroten en de leidende groep veer-, draad- en vlakbandcomponenten op te bouwen. De prestaties van Alcomex in de afgelopen jaren zijn indrukwekkend en we zijn enthousiast over wat we samen kunnen bereiken. Lesjöfors en Alcomex hebben goed passende bedrijfsculturen, overeenkomstige activiteiten en een aanvullende geografische footprint. Dat vormt een sterke basis voor cross-sales en andere waardecreërende activiteiten. We zijn ervan overtuigd dat de bedrijven elkaar in de toekomst zullen versterken.”

Management Alcomex vervolgt en versnelt strategie

Private equity-investeerder Nordian Capital verkoopt met deze transactie al zijn aandelen in Alcomex. Na de transactie zullen Conrad Hietink en Jelle van Vliet als minderheidsaandeelhouder en directeur aanblijven om het bedrijf verder te ontwikkelen. In lijn met de decentrale organisatie van Lesjöfors, zal het bedrijf blijven opereren onder haar eigen merk en management.

Jelle van Vliet en Conrad Hietink, Managing Directors Alcomex: “In de afgelopen 5 jaar hebben we ons klantenbestand en onze omzet meer dan verdubbeld met een consistente klantenservice en klantresponsstrategie. We hebben geïnvesteerd in kwaliteit en in onze teams. Onze mensen leven en ademen de behoeften en voorkeuren van onze klanten, zoals betrouwbaarheid van doorlooptijden en tijdige levering. Samen met onze uitstekende technische oplossingen, is dit een Europees platform voor groei gebleken, waarbij onze activiteiten zijn uitgebreid naar Duitsland, Frankrijk en Roemenië. Met de rugdekking van Lesjöfors kunnen wij onze expansie en ontwikkeling als leider op het gebied van klantenservice in onze branche verder versnellen en versterken.”

Joost Verbeek, Managing Partner van Nordian Capital: “In de loop der jaren heeft Alcomex haar operaties over de hele linie sterk geprofessionaliseerd, van R&D en sales tot operations en finance. We hebben gezien dat twee overnames naadloos zijn geïntegreerd in een groeiend en sterk gefocust bedrijf. Als sparringpartner hebben we samengewerkt met het managementteam en hebben we een zeer duidelijke ontwikkeling gezien van het Alcomex-team als leider, niet alleen in omvang maar vooral in leiderschap op het gebied van klantenservice. De bundeling van kracht met de Lesjöfors Group markeert een nieuwe strategische stap voor Alcomex waarmee het zijn internationale pad van organische en acquisitiegroei kan voortzetten.”