Nederlandse BouWatch van Nordian Capital naar strategisch investeerder Haniel

dinsdag 23 feb. 2021

Assen, 22 februari 2021 – BouWatch, de marktleider op het gebied van bouwplaatsbeveiliging, maakt de overstap naar de Duitse strategische investeerder Haniel. Hiertoe hebben alle betrokken partijen een koopovereenkomst getekend. Deze overname stelt BouWatch in staat om haar internationale groei verder te versnellen en uit te breiden. Samen met huidige investeerder Nordian Capital wist BouWatch haar omzet in de afgelopen vijf jaar te verviervoudigen.

BouWatch* is opgericht in 2009 als een innovatie tijdens de toenmalige bouwcrisis. Kosten en effectiviteit van fysieke bouwplaatsbeveiliging waren toen de aanleiding voor het ontwikkelen van een systeem van detectie en signalering van inbraak op bouwplaatsen door middel van cameramasten en slimme software. In 2016 nam Nordian Capital BouWatch over om de snel groeiende vraag optimaal te kunnen bedienen. Door acquisities slaagde BouWatch erin om de gehele keten van software, hardware, meldkamer en live registratie te integreren. In deze periode heeft BouWatch ook de Duitse en Belgische markt weten open te breken en haar dienstenpakket uitgebreid met toegangscontrole voor de bouwplaats.

Maarten de Roos, CEO BouWatch: “Dit is een belangrijke stap voor BouWatch in onze groeistrategie. We hebben steeds heel gedisciplineerd onze plannen ingericht en uitgevoerd. Onder Nordian zijn wij hard gegroeid en hadden we alle vrijheid en ruimte om te ondernemen in Nederland, België en Duitsland. We staan nu aan de vooravond van verdere groei naar de UK, Frankrijk en naar Oost-Europa. Daar past een internationaal ervaren, lange-termijn partner bij. En dat is precies wat Haniel voor ons wil zijn.”

Joost Verbeek, managing partner bij Nordian: “BouWatch was en is een parel van een bedrijf met een enorm groeipotentieel. Het management heeft hier een geweldige prestatie weten neer te zetten. Met de stap naar het buitenland, met een succesvolle uitbreiding van het dienstenpakket – en door vier succesvolle acquisities. BouWatch staat klaar voor de volgende groeifase. Het is dan ook een geweldig moment om, juist als het goed gaat met deze onderneming, een nieuwe partner te vinden die het bedrijf kan ondersteunen bij weer een volgende groeifase.”

Stefan Zobel, investment partner bij Haniel: “We zijn erg enthousiast over de overname van BouWatch, aangezien dit het leidende platform is met een bijzonder sterk managementteam in een snelgroeiende markt. Het past perfect bij Haniel als eigenaar op de lange termijn. Voor ons is BouWatch de ideale basis om een Europees kampioen op te bouwen in tijdelijke bewakingsdiensten op afstand. We streven ernaar substantieel in het bedrijf te investeren om de groei in de kernmarkten en daarbuiten te stimuleren, waar mogelijk met aanvullende overnames.”

De combinatie van detectiesoftware, eenvoudig te plaatsen cameramasten en een soepele samenwerking tussen meldkamer en politiediensten met behulp van videobeelden, is uiterst effectief. Alleen al in Nederland werden zo in 2020 bijna 400 inbrekers op heterdaad betrapt en kon diefstal en vernieling van waardevolle bouwplaatsen worden voorkomen. Andere toepassingsgebieden van BouWatch zijn onder meer open opslagruimten en bedrijfsterreinen, parkeerterreinen en recyclingterreinen.

Over BouWatch
BouWatch (bouwatch.nl) biedt sinds 2010 een compleet assortiment aan tijdelijke beveiligingsoplossingen. Meer dan 30 bedrijven uit de CoBouw top 50 vertrouwen voor hun bouwplaatsbeveiliging volledig op BouWatch. BouWatch is een jonge, snel groeiende organisatie die haar klanten door heel Europa de zorg uit handen neemt op het gebied van tijdelijke beveiliging. Als echte dienstverlener staat de onderneming voor kwaliteit en klanttevredenheid. De medewerkers werken verspreid door heel Nederland, Duitsland, België en Engeland.

Over Nordian Capital
Nordian Capital (nordian.nl) is een onafhankelijke Nederlandse private equity investeerder, gericht op het vergroten en versnellen van de groei van ondernemingen. Opgericht in 2014, heeft Nordian inmiddels aan meer dan 30 bedrijven bijgedragen als kritisch en betrokken investeringspartner.Nordian Capital biedt proactief ondersteuning op het gebied van strategie, financiering of fusies & overnames. Daarbij gaat Nordian niet op de stoel van het management zitten, zodat de ondernemers kunnen blijven doen waar ze het beste in zijn: ondernemen.

Over Haniel
Franz Haniel & Cie. GmbH (haniel.de/en) is een 100 procent familiebedrijf, met het hoofdkantoor in Duisburg. Het is opgericht in 1756. Het beheert een portefeuille van onafhankelijke bedrijven met als doel alle investeringen ‘enkelfähig’ (toekomstbestendig) te maken en voor generaties lang waarde te creëren. Hiertoe streeft het een gestructureerde beleggingsstrategie na langs de drie pijlers “Mensen. Planeet. Vooruitgang", met een strikte focus op duurzaamheid en prestatiegerichtheid.

*de internationale groep heeft inmiddels de naam BauWatch gekregen

vorige
volgende