Codema klaar voor verdere groei en internationalisering

donderdag 30 aug. 2018

Nieuwe partner Nordian Capital helpt ambities te realiseren

Wereldwijd groeit de behoefte aan efficiënte en hoogwaardige tuinbouwoplossingen. Codema Systems Group ziet hierin grote kansen voor de toekomst: het bedrijf wil de komende jaren een forse (inter-)nationale groei doormaken. Met een uitbreiding van de techniek en onderhoudsorganisatie en de intensivering van marketing en sales-inspanningen wil het bedrijf een forse klantgroei realiseren. Deze verdere professionaliseringslag zal gepaard gaan met verbeterde financiële resultaten. Het accent ligt nu op de verdere optimalisering van de zes kernactiviteiten en het nastreven van groei, zowel via directe verkopen alsmede door overnames en fusies.

Deze ambities gaat Codema realiseren met een nieuwe partner: investerings-maatschappij Nordian Capital. De directie van het bedrijf blijft, met CEO Marcel Koolen, CFO Lennard van der Ham en CCO Gideon de Jager, ongewijzigd.

De wereldbevolking groeit fors: in 2030 leven er circa 8 miljard mensen op aarde en in 2050 zijn dat er 9 miljard (ter vergelijking, in 1950 bedroeg de wereldpopulatie 2,5 miljard mensen). Dat stelt ons met zijn allen voor grote uitdagingen. Efficiency en duurzaamheid worden daarom de toverwoorden in de voedselproductie van de toekomst, ook binnen de glastuinbouw. Codema verwacht dat autonome kassen en het op afstand kunnen telen, helpen bij het bereiken van doorbraken om meer mensen te voeden, de voedselzekerheid te verhogen en meer voedsel te produceren met minder hulpbronnen zoals water en energie.

Internationale groeiversnelling

Hoogwaardige teeltsystemen en -oplossingen kunnen helpen deze efficiency- en duurzaamheidslag te maken, zo is de overtuiging van Codema. Het bedrijf, dat totaaloplossingen biedt voor een efficiënte en duurzame tuinbouw, wil hier een rol in spelen en op deze manier bijdragen aan een gezondere en duurzamere wereld. Professionalisering en internationalisering vormen daarom de speerpunten voor de komende jaren. “De laatste jaren heeft Codema al een significante groei doorgemaakt, maar nú is het moment om daarin verder te versnellen”, benadrukt CEO Marcel Koolen. “We willen onze positie als integrale systeemintegrator versterken en zowel nationaal als internationaal stappen zetten. Op dit moment is Codema al actief in het buitenland en we willen ons de komende jaren definitief vestigen op meerdere plekken in de wereld. De eerste stappen in deze strategie zullen we zetten door filialen te openen in Duitstalige landen alsmede het continent Noord Amerika en Azië.’’

Nieuwe partner

Codema heeft de juiste partner gevonden om de geschetste ambities te realiseren: per 1 september participeert Nordian Capital in Codema Systems Group. De private equity-investeringsmaatschappij neemt tezamen met Gideon de Jager en Marcel Koolen de aandelen van Maarten de Jager over, die Codema de afgelopen vierentwintig jaar opzette en ontwikkelde tot waar het bedrijf nu staat. “

‘’In eerste instantie is er gezocht naar een partij die ons kan helpen om onze groei ambitie te versnellen en in staat is om proactief ondersteuning te bieden op het gebied van fusies en overnames. Tegelijkertijd is Maarten de Jager bereid geweest zijn aandelenkapitaal af te bouwen om op die manier ruimte te geven voor verdere groei en om ontwikkelingen te kunnen realiseren. In die zin vielen alle puzzelstukjes op hun plaats”, zegt Marcel Koolen. “Nordian Capital is voor ons de ideale partij om deze nieuwe weg in te slaan en onze ambities mee waar te maken. Deze onafhankelijke Nederlandse investeerder is namelijk gespecialiseerd in en heeft veel ervaring met het vergroten en versnellen van de mondiale groei van bedrijven.”

Het partnership met Nordian Capital biedt voor medewerkers, relaties en klanten van Codema enorme mogelijkheden, in welke vorm dan ook. Hiermee kunnen we een groter marktaandeel realiseren in zowel de voedsel als sierteelt, alsmede de medicinale sector. We kunnen meer technische specialisten aan te trekken, meer kennis te ontwikkelen en een wereldwijde service uit te rollen met lokaal gestationeerde service technici. Daarbij zullen we grote ontwikkelingen verrichten op het gebied van besturing en software.

Kortom: we staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk. CODEMA. Building a better Tomorrow.

Over Codema Systems Group

Codema is op dit moment de enige integrale en onafhankelijke systeemintegrator binnen de tuinbouw. Het bedrijf ontwikkelt, levert en installeert een compleet pakket aan essentiële, efficiënte en duurzame tuinbouwoplossingen op maat. Dit met als doel de operationele efficiency van tuinbouwbedrijven te vergroten en bij te dragen aan een gezondere en duurzamere wereld. Hierbij focust Codema op zes kerndisciplines: waterbeheer, klimaatbeheersing, techniek en constructie, teeltsystemen, elektrotechniek en verlichting en software- en internetoplossingen.

vorige
volgende